Wat is mindfulness?

Mindfulness is een krachtige ondersteuning van leven en werken zonder stress. Mindfulness staat voor open en bewust aanwezig zijn en zonder oordeel naar het moment te kijken, zodat we onbevangen kunnen zien wat zich daarin voordoet.

In het boeddhisme heeft meditatie een traditie van meer dan 2000 jaar. Jon Kabat-Zinn haalde deze traditie naar de Westerse wereld en gaf het de naam mindfulness. Hij maakt onderscheid in drie elementen van mindfulness:

1. Gerichte aandacht (bewust)
2. In het huidige moment 
3. Zonder te oordelen (open, vriendelijk).

Mindfulness wordt getraind met behulp van meditatietechnieken die zich bijvoorbeeld richten op de adem of op ons lichamelijk bewustzijn. Je leert hoe je in het hier en nu aanwezig kunt zijn en je leer je oordelen en gedachtenpatronen herkennen.

Mindfulness brengt je uit het hoofd en meer in je lichaam. Mindfulness is geschikt voor iedereen. Als je een echte denker bent, een tikje introvert en wat verlegen dan denk je misschien niet zo snel aan mindfulness, maar de ervaring leert dat mindfulness een heel mooie ondersteuning voor jouw route naar werken zonder stress kan zijn!

Als je eerst laagdrempelig wilt kennismaken met mindfulness dan kan je bijvoorbeeld de online training doen. Als je liever met een trainer samenwerkt dan kan je ook voor individuele mindfulnesstraining kiezen.