Twijfel je over je baan in de wetenschap? Voel je dat het je stress geeft dat twijfelen? Niet weten wat te doen. Misschien lig je er wel wakker van.

Ik heb veel getwijfeld toen ik het als jonge postdoc eigenlijk niet zo naar mijn zin had op de universiteit. Dacht ik er werkelijk over na om de wetenschap te verlaten? Hoe kon dat dan? Ik was toch onderzoeker? Ik vond het toch heerlijk om in een omgeving met inspirerende mensen te zijn? En wat moest ik dan doen, als het niet de wetenschap was? Uiteindelijk nam ik een besluit. Een emotioneel besluit. Ik verliet de wetenschap, voor even – dacht ik toen. Achteraf was dit besluit een beetje te gehaast genomen. Impulsief en eigenlijk zonder duidelijk beeld van wat ik wilde. Achteraf.

Inmiddels weet ik dat het anders kan. Dat je wat beter kunt uitzoeken wat dan wel. Maar niet met heel veel nadenken. Heel veel nadenken leidt bij dit soort dingen meestal niet tot een oplossing. We denken elke dag heel veel na, maar daar zitten zelden echt nieuwe gedachten bij. Het kan wel een goed idee zijn om wat onderzoek te doen. Ja, echt! Om wat te experimenteren.

Voordat dit kans van slagen heeft is het belangrijk dat je eerst accepteert dat de twijfel er is. De twijfel is er en mag er zijn. Daarna kan je nieuwsgierig worden. Waar twijfel ik nu precies aan? Hoe uit die twijfel zich in mij? Wat heb ik tot nu toe gedaan met de twijfel? De nieuwsgierigheid kan dan de natuurlijke aanleiding zijn voor experimenten.

Twijfel je aan een carriere in de wetenschap? Waar twijfel je precies aan en hoe uit de twijfel zich bij jou? Ik ben benieuwd!

Twijfel toestaan
Getagd op: